Търси в:      
  Враца On-Line   Новини   Форум   Интересно   Хороскоп   Проверка   Кучета   Обяви   Тестове   За дамите
26 февруари 2020 г.
0  новини
 за днес
ВРАЦА
БЪЛГАРИЯ И СВЕТА
ТЪРСЕНЕ
АРХИВ
Моля изберете дата.

Новини и медии

НОВИНИ НА
ДРУГИ МЕДИИ
БЛОГОВЕ
Бизнес

НСИ: Несигурната икономическа среда ограничава бизнеса

През януари 2017 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 0.8 пункта в сравнение с декември 2016 г., показват данни на Националния статистически институт. Положителната тенденция се отдава на подобрения бизнес климат в промишлеността и сектора на услугите.

Как германските инвеститори виждат България?

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" нараства с 0.9 пункта спрямо предходния месец в резултат на оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Проведена анкета регистрира и известно подобрение в оценките им за притока на нови поръчки, което е съпроводено и с по-благоприятни очаквания за производствената активност през следващите три месеца. През януари средното натоварване на мощностите в промишлеността остава на нивото от октомври 2016 г. (74.6%). С оглед на очакваното търсене през следващите месеци обаче се предвижда недостиг от мощности.

България е последна в ЕС по просперитет

Основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следван от недостига на работна сила, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното им въздействие. Относно продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

По отношение на бизнес климата в строителния бранш се наблюдава понижение на съставния показател с 1.2 пункта, което от експертите се счита за нормално за сезона. Същевременно очакванията на предприемачите както за бизнес състоянието на фирмите през следващите шест месеца, така и за строителната активност през следващите три месеца са по-благоприятни. Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша са най-сериозните фактори, затрудняващи дейността на предприятията.

България е лидер в Европа и в топ 3 в света по производство и износ на билки

Последната анкета отчита засилване на отрицателното влияние на фактора "неблагоприятни климатични условия". По отношение на продажните цени в строителството мениджърите не предвиждат промяна през следващите три месеца.

Търговията на дребно запазва нивото си от предходния месец. Мненията на търговците относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците както от вътрешния, така и от външния пазар през следващите три месеца остават по-резервирани. Основните пречки за развитието на бизнеса продължават да са несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. Очакванията на търговците са продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

През януари съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се увеличава с 3.5 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги мненията им са също оптимистични. През последния месец се регистрира нарастване на неблагоприятното въздействие на фактора "конкуренция в бранша". Преобладаващите очаквания на мениджърите за продажните цени са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Източник: БГНЕС

 30 януари 2017 | 11:53 [назад]
ТВОЯТ КОМЕНТАР
* Вашето име или e-mail:


* Вашият коментар


  
КОМЕНТАРИ ПО ТЕМАТА общо 0

По тази тема все още няма добавени коментари.
Можеш да бъдеш първи!
Бизнес
30 януари 2017 г
28 януари 2017 г
27 януари 2017 г
26 януари 2017 г
25 януари 2017 г

ХОРОСКОП
Овен Везни
Телец Скорпион
Близнаци Стрелец
Рак Козирог
Лъв Водолей
Дева Риби
Съновник и още предсказания
Враца On-Line | Новини | Форум | Хороскоп |WebCam | Телевизори| Малки обяви | Компютри | Тестове | Вицове
© 1998-2020 Враца On-Line. Всички права запазени.
DREAMmedia.bg