Търси в:      
  Враца On-Line   Новини   Форум   Интересно   Хороскоп   Проверка   Кучета   Обяви   Тестове   Вицове
21 март 2019 г.
0  новини
 за днес
ВРАЦА
БЪЛГАРИЯ И СВЕТА
ТЪРСЕНЕ
АРХИВ
Моля изберете дата.

Новини и медии

НОВИНИ НА
ДРУГИ МЕДИИ
БЛОГОВЕ
Враца

Георги Тишков отлетя в отвъдното

Стотици приятели и почитатели се сбогуваха с маестрото на длетото

Врачанският Хенри Мур литна в отвъдното. Но птиците, крилата, конете и свирачите, които Георги Тишков извая остават и ще напомнят на поколенията за полета на духа му. „Талантът ми е от Бога, а от родата – бохемския нрав” – казваше коренякът врачанин.

Артистът – художник остави и хиляди портрети на колоритни личности, правени по кръчмите. Той винаги си носеше листове и моливи, а понякога рисуваше по стените и салфетките с вино, с клечки кибрит...

Тишката, както всички свойски го наричат, извая десетки паметници, пръснати не само във врачанско, но и в цялата страна. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, на Софийската градска галерия, на сбирките във Враца, Видин и Пловдив, на частни колекции в Холандия, Германия, Белгия и Люксембург. „Понякога ме е било страх да не изпортя образа, както се случи с Левски. В такива случаи отивам на църква и се моля” – признаваше си скулпторът.

Вчера църквата „Св. Николай” във Враца едва побра стотиците приятели и почитатели, които дойдоха да си вземат последно сбогом с маестрото на длетото, който съчетаваше в творбите си линията на Хенри Мур и орнаментиката на траките. Тишката уви, не успя да осъществи мисията на живота си – една величествена композиция на тракийска колесница с препускащи четири коня, които пришпорва владетелка с развяна мантия и златен венец на главата. Мащабният монумент трябваше да е ситуиран високо в скалите над града. Мястото е в района на старинния квартал „Кемера”, през който минава пътя до прохода „Вратцата” и пещерата „Леденика”.

Тракийската колесница – неосъществената мечта на Тишката

Проектът на Георги Тишков отлежава вече 20 години, заедно с мечтата на ваятеля той да се превърне в забележителност на града и да привлича туристи като Статуята на свободата в Ню Йорк и на Иисус Христос над Рио де Жанейро. Дано този проект не бъде погребан заедно с него.

В навечерието на местните избори скулпторът отупа от прахоляка макета на шедьовъра си и реши да предизвика с него мераклиите за градоначалници. „Който се наеме да осъществи грандиозния проект, който ще прочуе Враца, наистина има намерение да остави следа след себе си” – рече той.

Идеята се ражда преди много години. Още когато „Кемера” е имал своето неповторимо лице със стари къщи и работилници. Тогава Георги Тишков и архитектите Калина Мерудийска и Виктор Шонев замислят улицата към Вратцата да стане една атрактивна зона, инспирирана от традициите на града. Да се възстановят къщите, да се възродят занаятите, а жителите на Враца и туристите да имат една атракция, съчетала материалната и духовната ни култура.

Проектът допаднал на тогавашните управници, приветствали го, дори и конкурс е бил обявен, но... не направили нищо. Не осигурили необходимите средства. Времето и строителите бързо се намесили и променили някогашната махала.

Така замисълът и чертежите потънали в забвението, но останали в главата на скулптора Георги Тишков, а вече и в сърцето на Моника Игаренска, която е негов съавтор в последните години. За тях подходът към Вратцата е един Космос, съчетал величието на природа и история.

Като говореха за този проект, двамата сякаш чуваха тропота на тракийска колесница, виждаха развяната мантия на една владетелка, която е живяла в тези земи. „Не може да се оспори, че по времето на траките тук е имало богати владетели. Намерените съкровища в Могиланската могила доказват тази теза. Те не са атрибути на обикновени воини, а златният венец може да краси главата само на принцеса – разсъждаваха на глас те.

Композицията не може да се разкаже. Трябва да се види.

Но идеята да се вижда от целия град е още по-дръзка. За целта е избран един от върховете над Враца, на който да „кацне” колесницата. И всичко това е „вързано” в една конфигурация с фона на Балкана, декоративно осветление и подходи за туристите.

Трудно може да се изчисли колко пари ще струва този величествен монумент. Но Георги Тишков смяташе че Враца го заслужава, колкото и да е скъп. „Не всичко се измерва с парични знаци. Колесницата е съвсем друг знак – на гордостта, прелята от историята в настоящето на врачани” – казваше той.

 09 април 2008 | 00:00 [назад]
ТВОЯТ КОМЕНТАР
* Вашето име или e-mail:


* Вашият коментар


  
КОМЕНТАРИ ПО ТЕМАТА общо 3

Страници [1]
 val_2iv@abv.bg 10 април 2008 | 10:09 
Лека му пръст! Творците не умират, винаги остава творчеството и духът им. Вечна памет за Тишката!
 Peter 09 април 2008 | 20:55 
Мир на прахта му! Вече почти останахме без творци, а навремето бяхме най-голямата школа. Управниците ни винаги са по-добри в унищожаването отколкото в създаването. Пропуснатите ползи са много, но тези хора няма да бъдат забравени!

www.visit.vratza.com

 ivo.1952@abv.bg 09 април 2008 | 17:02 
Сега научавам за смъртта на Георги Тишков.Мир на прахта му.А за идеята му дано се намери някой врачански управник и средства и да се реализира.Мисля,че ще се възвърнат многократно.Та хората ходят да видят „котката” в Шумен (както наричат паметника построен по случай 1300 години България) ,а за такъв монумент да не говорим.Построен на върха над Скакля това ще ни нареди наравно с Рио де Жанеиро и други известни туристически обекти.
Страници [1]
Враца
11 март 2019 г
13 ноември 2018 г
04 април 2018 г
23 февруари 2018 г
06 февруари 2018 г
03 декември 2017 г
01 декември 2017 г
13 ноември 2017 г
02 октомври 2017 г
12 септември 2017 г
04 септември 2017 г
25 август 2017 г
17 август 2017 г
13 август 2017 г
10 август 2017 г
30 януари 2017 г
ВРЕМЕТО

ХОРОСКОП
Овен Везни
Телец Скорпион
Близнаци Стрелец
Рак Козирог
Лъв Водолей
Дева Риби
Съновник и още предсказания
Враца On-Line | Новини | Форум | Хороскоп |WebCam | Телевизори| Малки обяви | Компютри | Тестове | Вицове
© 1998-2019 Враца On-Line. Всички права запазени.
DREAMmedia.bg