Търси в:      
  Враца On-Line   Новини   Форум   Интересно   Хороскоп   Проверка   Кучета   Обяви   Тестове   За дамите
АРХИВ
01 януари 1970 г.
0  новини
 за днес
ВРАЦА
БЪЛГАРИЯ И СВЕТА
ТЪРСЕНЕ
АРХИВ
Моля изберете дата.

Новини и медии

НОВИНИ НА
ДРУГИ МЕДИИ
БЛОГОВЕ
Враца

Иван Абаджиев, модерният комунист

Роден е в село Овощник, но носи бунтарски мъглишки корени. Прави забележителна партийна кариера, издигайки се до поста секретар на ЦК на БКП през 70-те години на миналия век. През есента на 1964 г. Иван Абаджиев е изпратен от ЦК на БКП в Сливен, където оглавява окръжната партийна организация. През 1967 е преместен във Враца, където става първи секретар на ОК на БКП.

В нашия край той прави първата копка на Атомната централа в Козлодуй и съдейства за изграждането на заводи в Бяла Слатина, Оряхово, Кнежа, Мездра и Враца.

През април 1971 година е избран за кандидат член на Политбюро на ЦК на БКП. Три години по-късно е изваден от състава и изпратен като посланик на България в Букурещ. Причината е тост по време на коктейла за Ботевите дни. Тостът е бил за неговото успешно издигане с пожеланието да стане първи секретар на Централния комитет. Изпратено е донесение до Тодор Живков и той го отстранява от пътя си. Дълги години е дипломат в Румъния и Тунис.

Основател е на клуб „Единство”.

Умира през 2006 година.

Съпругата му Радка си спомня: „След драматичното заседание на Политбюро, Иван беше свален от партийните си постове. Практика е било да се подслушват и записват разговорите на хората от висшето ръководство. Тано Цолов беше против младите кадри, които влизаха в ЦК от комсомола - щом съпругът ми с нещо се проявеше, той веднага се обаждаше недоволно. Самият Цолов беше от Врачанския край и ревниво следеше работата на Иван като първи секретар на ОК на БКП там.

А по това време за Абаджиев се носеха легенди във Враца - че обличал ватенка и ходел по пазара и по кръчмите да слуша какво говорят хората и т.н. Хората уважаваха съпруга ми. Той беше изпратен в Югославия - трябваше да предаде лични послания на Живков до президента Тито и премиера Стане Доланц. Понеже мисията беше специална и важна, БТА предаваше информации за неговото посещение. Доста хора са питали „Другарю Живков, какво става - вестниците пишат всеки ден за Иван Абаджиев?! Той ли е най-важният човек в страната.” След като стана посланик в Букурещ, докладваха на Тодор Живков, че портретът му в посолството там е паднал. Нямаше такова нещо, но случаят се разду.

Отидох при Тодор Живков - той ме прие. И ми каза: „Нищо не е станало, нека Иван си работи". Уж ме успокояваше така, а на един от следващите пленуми го извадиха и от ЦК. А Петко Тодоров, Бог да го прости, умря в същия ден, когато почина и Иван - на 23 август 2006 г. Някои наши приятели по-късно ми казаха, че случката в Букурещ като нищо може да е била инсценирана.

Имаше и още един драстичен случай. Иван Соколарски, секретар на ОК на БКП във Враца, ми разказа, че Тодор Живков го викал два пъти да потвърди, че шофьорът на мъжа ми Борката е бил убит в присъствието на Иван. Тази трагична случка стана така: Кленов, технически секретар на Иван, беше заклал прасе, покани мен и сина ми Стефчо. Там беше и шофьорът Борката.

Кленов си беше пийнал, нали знаете - където се коли прасе, се и пие. Хванахме се да играем хоро - Кленов държи в ръка пищова си и се е хванал до Борката. И в един момент натиска спусъка и Борката пада прострелян. Тогава си помислих - той можеше да застреля всеки от нас, и детето ми. А Тодор Живков искал от Соколарски да потвърди, че убийството е станало в присъствието на Иван Абаджиев. А мъжът ми в това време беше в чужбина... Изглежда, че този трагичен случай е трябвало да бъде използван пак за дискредитирането му.

Синът ми Стефан е най-големият - той е много емоционален. Завърши икономика, работеше в компютърни фирми като програмист. След това замина за Щатите. Там отначало лепял плочки, той е голям сръчко. След това пак си намери работа като компютърен специалист. Обществена тайна е, че първата му съпруга беше Цветелина Бориславова, днешната приятелка на столичния кмет Бойко Борисов.

Стефан много болезнено преодоля развода с нея - от преживяното отслабна много. Седеше вкъщи, пушеше цигара след цигара. Обичаше Цвети и не искаше заради децата да се разделят. По това време му се обади Стела, жената на Бойко Борисов, те дружиха няколко години, после се ожениха и заминаха за САЩ.

Но не искам да говоря повече на тази тема.

Дъщеря ми Таня е филолог и магистър по икономика на бизнес администрацията. Когато бяхме на работа в Тунис, първото дете на Стефан и Цветелина - Раличка, беше отгледано и с помощта на Таня. От голямата ми дъщеря имам двама прекрасни внуци - Цанко, който следва магистратура, и Иван, продължител на името на дядо си. Малката дъщеря Перуника има усет към модата. Сега работи в една гръцка фирма като мениджър.

Най-голямата ми внучка е Ралица. Тя завърши вече висшето си образование и е магистър по обществени науки. Известно време работеше с баща си в една фирма. Иска да се върне в Европа. Втората ми внучка Веселина остана да живее с майка си, завърши училище в Швейцария, а след това и вътрешен дизайн в Италия. Обади ми се за погребението на дядо си Иван.

Цветелина Бориславова също ми се обади да изрази съболезнованията си. Тя тогава ми каза: „Прощавай, но няма да дойда на погребението, защото вестниците пак ще пишат глупости за мен!"

Най-малкият ми внук е Петър - той носеше много радост на Иван. При сина ми Стефан и снахата Стела в Америка е дъщеричката на Бойко Борисов - Венетка. Баща й осигурява средства за учението й там.

 26 септември 2008 | 00:00 [назад]
ТВОЯТ КОМЕНТАР
* Вашето име или e-mail:


* Вашият коментар


  
КОМЕНТАРИ ПО ТЕМАТА общо 0

По тази тема все още няма добавени коментари.
Можеш да бъдеш първи!
Враца
01 октомври 2019 г
30 юли 2019 г
29 май 2019 г
22 май 2019 г
15 април 2019 г
11 март 2019 г
13 ноември 2018 г
04 април 2018 г
23 февруари 2018 г
06 февруари 2018 г
03 декември 2017 г
01 декември 2017 г
13 ноември 2017 г
02 октомври 2017 г
12 септември 2017 г
04 септември 2017 г
25 август 2017 г

ХОРОСКОП
Овен Везни
Телец Скорпион
Близнаци Стрелец
Рак Козирог
Лъв Водолей
Дева Риби
Съновник и още предсказания
Враца On-Line | Новини | Форум | Хороскоп |WebCam | Телевизори| Малки обяви | Компютри | Тестове | Вицове
© 1998-2020 Враца On-Line. Всички права запазени.
DREAMmedia.bg