Търси в:      
  Враца On-Line   Новини   Форум   Интересно   Хороскоп   Проверка   Кучета   Обяви   Тестове   Вицове
25 април 2018 г.
0  новини
 за днес
ВРАЦА
БЪЛГАРИЯ И СВЕТА
ТЪРСЕНЕ
АРХИВ
Моля изберете дата.

Новини и медии

НОВИНИ НА
ДРУГИ МЕДИИ
БЛОГОВЕ
Враца

Дават на прокурор шеф на болница

Ръководството на врачанската община сезира обвинителите и новия здравен министър за сделки, сключени от изпълнителния директор на врачанския стационар д-р Владислав Иванов

Временно изпълняващият длъжността кмет на Враца Светла Кръстева е изпратила сигнал до Районната прокуратура, Окръжната прокуратура, Апелативната прокуратура в София, Върховната касационна прокуратура, главния прокурор и министъра на здравеопазването по повод анонимно писмо, в което група медицински работници, без да съобщават имената си твърдят, че са извършени много нарушения на закона в процеса на управлението на многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев” в града. Част от сигнала касае отдаването под наем на една от сградите в болничния комплекс на частна клиника. Двуетажната постройка е предоставена на частната болница „МБАЛ Вива Медика” ООД за срок от 15 години срещу 4500 лева месечно с ДДС. В договора е записано, че наемът ще се приспада от средствата, вложени за ремонт, но не повече от 700 000 лева. Простата сметка показва, че на практика наемателят няма да плаща наем през всичките 15 години. „Има съмнения, че в момента ремонт на сградата се прави с държавни пари” – съобщи секретарят на общината Пламен Кръстев.

Изпълнителният директор на болницата д-р Владислав Иванов заяви, че не се притеснява от прокурорски проверки. Решението за отдаване под наем на по-голямата част от двуетажната сграда е взето от Съвета на директорите на 20 октомври миналата година. Шеф на борда е представителят на министерството на здравеопазването Снежана Динева, а членове д-р Владислав Иванов и д-р Жана Станева – шеф на отделение във Врачанската болница.

Факт е обаче, че договорът е влязъл в сила в средата на месец юли тази година, т.е. буквално в последните дни на предишното правителство.

Дали става дума за тайна приватизация, извършена в 12 без пет тепърва прокуратурата ще доказва. Думата има и новият здравен министър, който да каже удачна ли е подобна сделка, още повече че здравното министерство е мажоритарен собственик на многопрофилната болница във Враца като държи пакет от 51 процента от акциите й. Има и нещо друго. Търговският закон изисква договори за наем да се сключват за не повече от десет години. За по-дълъг период вече става дума за концесия. Може би по тази причина д-р Иванов вчера съобщи, че договорът е за 10 години, но в документа пише съвсем ясно – 15 години.

Според изпълнителния директор на болницата д-р Владислав Иванов, отдадената под наем сграда е била празна и в окаяно състояние. Очакваните от наемателя капиталовложения в размер не по-малко от 700 000 хиляди лева не са били по силите на държавното здравно заведение. Затова е било по-удачно сградата да се даде под наем, отколкото да се остави да пустее. Освен това е преценено, че частната клиника с отделенията си – вътрешно, което ще бъде за долекуване на възрастни хора, хирургично и ортопедично, няма да конкурира МБАЛ „Христо Ботев”, която в последните години е свръх натоварена. „Така или иначе частното здравеопазване е факт, във Враца много лекари си търсят ангажименти след работно време, не виждам нищо лошо в това, че дадохме възможност за достъп на населението до алтернативни здравни услуги” – коментира д-р Владислав Иванов.

Общината във Враца е изпратила сигналите до прокуратурата и до министъра, тъй като е миноритарен собственик на болницата с около 17 процента от акциите й и няма решаващ глас.

До скоро в двуетажния болничен корпус бяха настанени отделенията „Уши, нос, гърло”, Офталмологичното и Неврологичното, които са преместени в основния корпус. Част от първия етаж на въпросната сграда бе ремонтирана основно и в нея от април миналата година заработи отделение за остри психични разстройства, което бе разкрито по проект на програмата ФАР на стойност 118 000 евро.

 11 август 2009 | 00:00 [назад]
ТВОЯТ КОМЕНТАР
* Вашето име или e-mail:


* Вашият коментар


  
КОМЕНТАРИ ПО ТЕМАТА общо 5

Страници [1]
 Гледащ 29 април 2011 | 16:34 
Бравос!Да живей,живей...далаверата:))
 беден 11 август 2009 | 15:32 
Болницата е превърната в частно имение на този Симеонов.

А и неговия център е доста добре свързан с бившата власт както и с много общински предприятия които се задължават да преглеждат еаботниците си там,а на каква цена,всеки може да се досети.

 Познавач 11 август 2009 | 15:28 
Определено нещата са на 100% истина.Няма ли кой да спре червения кхмер Симеонов,да се надяваме,че новата власт ще раследва придобивките му и начина на придобиване,мелницата в Мездра,хотел Кипарис,имота на сфетофарите на Стария пазар и мноого други.
 областен 11 август 2009 | 15:02 
Типичен пример за приватизация под масата от червени другари:Ангел Семеонов,Владислав Иванов,Гъндев.Около обекта се навърта и кметът на Криводол.
 malin@abv.bg 11 август 2009 | 12:16 
Интересното е, че един от съдружниците във "Вива Медика" ООД е свързано лице с ЕТ"Д-р Владислав ИВанов"
Страници [1]
Враца
04 април 2018 г
23 февруари 2018 г
06 февруари 2018 г
03 декември 2017 г
01 декември 2017 г
13 ноември 2017 г
02 октомври 2017 г
12 септември 2017 г
04 септември 2017 г
25 август 2017 г
17 август 2017 г
13 август 2017 г
10 август 2017 г
30 януари 2017 г
ВРЕМЕТО

ХОРОСКОП
Овен Везни
Телец Скорпион
Близнаци Стрелец
Рак Козирог
Лъв Водолей
Дева Риби
Съновник и още предсказания
Враца On-Line | Новини | Форум | Хороскоп |WebCam | Телевизори| Малки обяви | Компютри | Тестове | Вицове
© 1998-2018 Враца On-Line. Всички права запазени.
DREAMmedia.bg