Търси в:      
  Враца On-Line   Новини   Форум   Интересно   Хороскоп   Проверка   Кучета   Обяви   Тестове   Вицове
25 юни 2018 г.
0  новини
 за днес
ВРАЦА
БЪЛГАРИЯ И СВЕТА
ТЪРСЕНЕ
АРХИВ
Моля изберете дата.

Новини и медии

НОВИНИ НА
ДРУГИ МЕДИИ
БЛОГОВЕ
Враца

Високотехнологични методи за коригиране на рефрактивни аномалии на окото

Д-р Иво Ралчовски: "С рефрактивната хирургия на лещата, която се извършва с лазер или с високотехнологични вътреочни лещи, вече сме в състояние да коригираме някои аномалии на оптичната система на окото, независимо от възрастта на пациента"

Интервю с водещия очен хирург от Специализирана очна болница "Орбита" във Враца

Визитка: Д-р Иво Ралчовски е дипломиран лекар по "очни болести" от 1993 г. През 1999 г. има призната специализация по очни болести и редица други специализации. Занимава се предимно с хирургия на предния сегмент на окото. Извършил е хиляди операции на катаракта. По обем на дейност болницата му е най-активната в Северозападна България, включително в Плевен, дори и във Велико Търново.

- Д-р Ралчовски, какво представлява процесът на виждане?

- Това е процес на формиране на зрителното възприятие - образа, с участието на светлината, на окото като зрителен анализатор, както и на част от кората на главния мозък - като асоциативни полета.

- Кои са обичайните проблеми със зрението?

- Най-често това са рефрактивните аномалии - дефекти на окото (предполагащи корекции с очила или други оптични средства, контактни лещи), широко известни като късогледство, далекогледство и астигматизъм. Това са най-честите причини за посещенията в очния кабинет, но това не са заболявания. Причинителите на слепота, включително и в нашата страна, са катарактата (вътрешно перде), диабетната ретинопатия и глаукомата. И докато катарактата е напълно лечима (помътняването на естествената очна леща може да бъде премахнато чрез безболезнена, безшевна и безкръвна процедура, наречена факоемулсификация), при другите две е необходимо навременно диагностициране, определяне на подходите за лечение и рехабилитация.

- Какво представлява катарактата?

- Катарактата е заболяване на лещата на окото, което води до промяна в нейната прозрачност. Има много видове катаракта - в зависимост от причините, довели до това заболяване - но резултатът за зрението е един и същ. Най-честа е възрастовата катаракта, но има и детска, както и катаракта вследствие на травма.

- Разкажете ми за катаракталната хирургия - какво трябва да знае пациентът преди операцията, как се възстановява след нея?

- Необходимо е преди всичко спокойствие от страна на пациента преди операцията, защото съвременната катарактална хирургия е напълно безболезнена, безкръвна, безшевна и краткотрайна - от порядъка на няколко минути. Възстановяването е изключително бързо - няколко часа. След операцията се очаква възстановяване на зрението и подобряване на начина и качеството на живот.

- Явно, най-добрият начин за премахване на "старческото перде" е оперативният - старата леща се премахва, на нейно място се поставя изкуствена. Какво представлява вътреочната леща?

- Вътреочната леща е имплантант, имащ за цел да замени увредената биологична леща на окото.

- Кои марки лещи се ползват с доверието на специалисти и пациенти?

- В последните години технологичната медицинска наука предложи много нови модели вътреочни лещи, с които възстановяването на зрението след катаракталната хирургия е по-бързо и по-качествено.

В момента в средите на очните хирурзи е актуално понятието "рефрактивна хирургия" на лещата. При нея едновременно с отстраняването на катарактата вече сме в състояние да коригираме някои значими аномалии на оптичната система на окото - получава се 2 в 1 - с една операция се извършват две процедури: отстраняване на катарактата и коригиране на рефракционните аномалии. На първо място това са т.нар. сферични аберации. На второ място - астигматизмът и пресбиопията - всяко от тях води до замъглено, нефокусирано - с една дума - некачествено зрение. Три са имплантантите, които се ползват с огромното доверие на практикуващите хирурзи, на пациентите, включително и на хората, оперирани в нашата клиника. Тези лещи са се доказали в практиката - те са сред поставените на най-голям брой оперирани пациенти в света. Защо са предпочитани? Защото са единствените, произвеждани от специално разработен материал, който е биопоносим. Освен това имат вграден и жълт филтър (освен UV) за филтриране и на вредната синя светлина. Монофокалните лещи (Acrysof IQ) коригират само сферичните аберации. Торичните лещи (Toric) коригират и астигматизма. Мултифокалната леща (Restor) дава добро зрение на всякакво разстояние, т.е. прави пациента независим от очилата. Благодарение на съвременните технологични постижения, някои пациенти се радват на най-доброто зрение - по-добро и от зрението в младостта им. Така че - не се страхувайте от катарактата. Процесът е обратим.

Интервюто взе Майя Пеева

Повече информация пациентът може да получи от интернет на адрес: www.cataracta.bg

 26 март 2010 | 10:52 [назад]
ТВОЯТ КОМЕНТАР
* Вашето име или e-mail:


* Вашият коментар


  
КОМЕНТАРИ ПО ТЕМАТА общо 6

Страници [1]
 Враца 13 януари 2017 | 15:47 
Хора, бягайте от Ралчовски. Само взима парите/направлението и изобщо не го интересува зрението Ви. По-добре търсете специалист в друг град. Този човек само ще Ви претупа и нищо повече. Крайно разочарована съм от него.
 evelina aleksandrova 19 юли 2015 | 02:28 
Imam vanhno perde bezkravnali e operaciata
 evelina aleksandrova 19 юли 2015 | 02:28 
Imam vanhno perde bezkravnali e operaciata
 nokij@abv.bg 31 януари 2015 | 12:32 
iskam da popitam za korigirane na liavo oko kolko vreme we triabva smisal kolko dni we triabva da ostana v bolnizata
 hari_marinova@abv.bg 04 януари 2014 | 00:32 
Майка ми е на 80г. Има катаракта и предлагат операция. Но тук във Видин не правят безкръвни. Какъв е реда за записване при вас и колко ще ни струва?
 Lida_tk@abv.bg 08 февруари 2012 | 17:16 
Здравейте!Правите ли изследвания - ФА?Пращат ме на това изследване в София в 7-ма при д-р Николова.
Страници [1]
Враца
04 април 2018 г
23 февруари 2018 г
06 февруари 2018 г
03 декември 2017 г
01 декември 2017 г
13 ноември 2017 г
02 октомври 2017 г
12 септември 2017 г
04 септември 2017 г
25 август 2017 г
17 август 2017 г
13 август 2017 г
10 август 2017 г
30 януари 2017 г
ВРЕМЕТО

ХОРОСКОП
Овен Везни
Телец Скорпион
Близнаци Стрелец
Рак Козирог
Лъв Водолей
Дева Риби
Съновник и още предсказания
Враца On-Line | Новини | Форум | Хороскоп |WebCam | Телевизори| Малки обяви | Компютри | Тестове | Вицове
© 1998-2018 Враца On-Line. Всички права запазени.
DREAMmedia.bg