Търси в:      
  Враца On-Line   Новини   Форум   Интересно   Хороскоп   Проверка   Кучета   Обяви   Тестове   Вицове
20 юни 2018 г.
0  новини
 за днес
ВРАЦА
БЪЛГАРИЯ И СВЕТА
ТЪРСЕНЕ
АРХИВ
Моля изберете дата.

Новини и медии

НОВИНИ НА
ДРУГИ МЕДИИ
БЛОГОВЕ
Враца

„ТОПЛОФИКАЦИЯ - ВРАЦА” БОРИ КРИЗАТА СЪС СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА

"Топлофикация - Враца" ще преодолява кризата със социална политика, насочена към редовните абонати, съобщи зам.-изпълнителният директор инж. Кремен Георгиев. Ръководният екип на дружеството е решил така да формира сметките на редовните си потребители, че да се намали влиянието на увеличението на цената на топлинната енергия. Тоест, сметките за отопление от радиатори ще се изчисляват по цената действаща до 30 юни 2010 г. В същото време за енергията за битово горещо водоснабдяване и сградна инсталация ще се прилага цената определена от ДКЕВР.

-Интересен подход сте избрали за справяне с кризата. Как икономически ще постигнете запазването на сметките за отопление, след като ДКЕВР одобри повишение на топлинната енергия?

-Тези специални мерки ще са валидни само за онези абонати, които са абсолютно коректни към "Топлофикация - Враца". Намаляването на сметките им за отопление ще бъде постигнато чрез система от отстъпки за сметка на печалбата на дружеството. Макар цялата икономика да е в криза, ние сме убедени, че към редовните клиенти е задължително да приложим защитен, чисто социален механизъм. Може да звучи странно, но ние смятаме, че това ще е успешен модел. Практиката ни е показала, че най-важното е да запазим и да дадем бонуси за коректните потребители. Даваме си сметка, че много от нашите клиенти са пенсионери, които както знаем са едни от най-редовните платци. Затова сме длъжни да направим нещо, за да ги облекчим и да не се откажат от нашите услуги. Освен това "Топлофикация - Враца" продължава да стимулира абонатите, които плащат сметките си в срок. В това число влизат и онези потребители, които имат стари сметки, но решат да ги издължат накуп. При плащане на всички стари задължения, абонатът получава отстъпка в размер на 4% от данъчната основа за следващите три месеца, през които редовно се издължава към дружеството. 6% от данъчната основа пък е бонусът, когато потребителят продължи редовно да плаща сметките си.

-С колко точно ще се увеличи цената на топлинната енергия във Враца? И верни ли са твърденията, че цената на топлата вода от "Топлофикация" и на затоплената с електроенергия се изравнява?

-Цената на топлинната енергия във Враца ще се увеличи с 15.92%. Тази "нова" цена всъщност е "стара". Тя действаше от 1 януари 2009 до 31 март на същата година. Според експертите при тези нива цената на топлата вода от "Топлофикация" се приближава доста към цената на топла вода, затоплена с електроенергия на нощна тарифа . Подчертавам - доближава се, но нито я достига, нито ще допуснем да се изравни. Вече сме говорили по тези въпроси, но отново ще поясня. Най-скъпата топла вода на "Топлофикация - Враца" е равна на затоплената с електроенергия, но това е валидно за едва около 5% от абонатните станции и се дължи на ниското потребление. Тоест, това са частни случаи, които не са общовалидни и не зависят от нас. Когато в жилищния блок консумацията е малка /голяма част от апартаментите са необитаеми, или пък повечето абонати са възрастни хора и не ползват много топла вода/, се получава по-голям специфичен разход на енергия и съответно по-висока цена. За да компенсираме нашите абонати, ние прилагаме специална схема - режем енергията за подгряване на водата до нива по-ниски от цената на същото количество вода, загрято с електрическа енергия. Формираните загуби са изцяло за сметка на топлофикация и се отчитат като като загуби по магистралните тръбопроводи.

-Сигурно сте чували коментари от рода на: Отоплението с електроенергия излиза по-евтино? Вероятно ще има хора, които ще се откажат от парното и ще преминат на отопление с ток. Как ще коментирате?

Чувал съм, разбира се, но това не е точно така. Обикновено такива са коментарите на хора, които живеят в отопляема сграда, но те самите ползват електричество. Важно е да се отбележи, че когато една сграда е топлофицирана, в нея се поддържа температура от порядъка на 10-14 градуса без допълнително отопление. С други думи, който се отоплява с електроенергия, той тръгва от тези градуси нагоре. Така че, подобни твърдения не са съвсем коректни и то най-вече към останалите обитатели на сградата.

Ще дам един пример. За комфортно отопление на един двустаен апартамент са необходими средно 2 мегаватчаса на месец. Говорим за количество енергия, независимо от какво е получена тя. При цена 85.78 лв. за 1 МВтч топлинна енергия, сметката на този апартамент излиза 171.56 лв. Ако ползва обаче електроенергия, при положение, че 1/3 от времето е на нощна тарифа - 0.666 МВтчх100.3239 лв. за МВтч - 66.82 лв. Като прибавим и 2/3 дневна тарифа - 1.334 МВтчх144.36258 лв. за МВтч - 192.58 лв., в крайна сметка излиза общо 259.40 лв. за месеца. Разликата е очевидна. При това, отопление с електрическа енергия трудно може да постигне комфорт в цялото жилище, както е с парното.

Излишно е да коментираме удобството, което осигурява отоплението с парно. Шумно се рекламира ползването на климатици през зимата, но тези уреди имат и редица недостатъци. Най-напред, самата им покупка е свързана с немалка инвестиция. Освен това, климатикът ще отоплява само помещението, в което е монтиран, но жилището има коридори, сервизни помещения и т.н. Те остават студени и създават доста голям дискомфорт. Все пак зимата в България обикновено е доста студена, продължителна и частичното отопление с климатици едва ли е най-доброто решение. Не бива да се забравя, че климатиците имат ниска ефективност на работа при ниски външни температури, което допълнително усложнява нещата. Казват - един инверторен климатик харчи 1 КВтч, а дава 3 КВтч. Пропуска се обаче много важен момент. Това нещо е валидно само при външна температура не по-ниска от 0 градуса. Както вече коментирахме, тук температурата през зимата обикновено е доста под 0 градуса.

-На какво ниво са отношенията ви с "Булгаргаз"? Има ли опасност да спрат доставките за "Топлофикация - Враца"?

-Както вече съм казвал, 75-80% от паричния поток на "Топлофикация - Враца" отива за погасяване на дълга към "Булгаргаз". Това всъщност е и предела на нашите възможности. Получихме писмо, с което ни предупреждават, че на 12 юли "Булгаргаз" ще ни спре кранчето, образно казано. Надявам се обаче да не се стигне до там. Уговорили сме среща в министерството, за да обсъдим ситуацията и мисля, че ще избегнем драстичната мярка. Дългът обаче си остава. При това 6 млн. и половина не са малко. Не смея и да мечтая, че ще съберем всичките си задължения от абонатите, за да се издължим и ние на "Булгаргаз".

Няма да се изненадам, ако в началото на октомври отново повишат цената на газта, без да пипнат цената на топлинната енергия. Това вече се случи миналата година. Такъв ход удря директно и само топлофикационните дружества, тъй като не се отразява на цената на потребителите. Ако приложат този подход и сега, ми е трудно да прогнозирам как ще се развият нещата. Надявам се, все пак, да не се случи и да изкараме следващия отоплителен сезон безаварийно.

 07 юли 2010 | 09:22 [назад]
ТВОЯТ КОМЕНТАР
* Вашето име или e-mail:


* Вашият коментар


  
КОМЕНТАРИ ПО ТЕМАТА общо 2

Страници [1]
 m- 09 юли 2010 | 07:10 
Е те ще си вземат парите от сметките за топлата вода.А ще храним и разпределителните фирми,тях трябва да ги има за да се оправдават от топлофикация.
 :) 07 юли 2010 | 09:36 
Мислите ли че някой ще прочете докрая тази платена дописка, стил 1944 ?
Страници [1]
Враца
04 април 2018 г
23 февруари 2018 г
06 февруари 2018 г
03 декември 2017 г
01 декември 2017 г
13 ноември 2017 г
02 октомври 2017 г
12 септември 2017 г
04 септември 2017 г
25 август 2017 г
17 август 2017 г
13 август 2017 г
10 август 2017 г
30 януари 2017 г
ВРЕМЕТО

ХОРОСКОП
Овен Везни
Телец Скорпион
Близнаци Стрелец
Рак Козирог
Лъв Водолей
Дева Риби
Съновник и още предсказания
Враца On-Line | Новини | Форум | Хороскоп |WebCam | Телевизори| Малки обяви | Компютри | Тестове | Вицове
© 1998-2018 Враца On-Line. Всички права запазени.
DREAMmedia.bg