Търси в:      
  Враца On-Line   Новини   Форум   Интересно   Хороскоп   Проверка   Кучета   Обяви   Тестове   Вицове
25 април 2018 г.
0  новини
 за днес
ВРАЦА
БЪЛГАРИЯ И СВЕТА
ТЪРСЕНЕ
АРХИВ
Моля изберете дата.

Новини и медии

НОВИНИ НА
ДРУГИ МЕДИИ
БЛОГОВЕ
Враца

Река Лева тече мътна заради водния цикъл

Експерти от Регионална инспекция по околна среда и водите във Враца и Регионална лаборатория – Враца извършиха незабавна проверка на река Лева в района на кв. Бистрец и местност "Железния мост", в землището на гр. Враца, във връзка със сигнал, постъпил на "зелен телефон" на 30 октомври, в 13,30 ч.

 

Проверката е извършена в присъствието на подателите на сигнала: Пенко Недялков-собственик на рибовъдно стопанство ЕТ "Байковец" и Евгени Тодоров – собственик на кравеферма, намиращи се в района на "Железния мост".

При проверката се констатира, че водите на река Лева при "Железния мост" са видимо леко мътни с кафяво оцветяване. Не се констатира наличие на умряла риба в реката и в рибарниците на ЕТ "Байковец", които се захранват с вода от нея.

Извършен е оглед на река Лева в района на кв. Бистрец, където в нея се влива Бистрешка река. Констатирано е, че река Лева преди вливане на Бистрешка река е видимо бистра без следи от замърсяване. Река Бистрешка е мътнокафява и значително по-пълноводна, поради което оттока на река Лева се формира изцяло от нея. Замътняването на реката се дължи на извършваните строително-ремонтните дейности във връзка с водния цикъл на град Враца, включително и преминаване през реката на пътностроителна техника.

Взети са водни проби за анализ от РЛ-Враца от:

- река Лева преди вливане на Бистрешка река – рН-8,17; разтворен кислород-3,29mg/dm3; електропроводимост-651µS/cm;

- река Бистрешка – рН-8,09; разтворен кислород-3,76mg/dm3; електропроводимост-420µS/cm;

Във връзка с подобен сигнал, постъпил по електронна поща в РИОСВ-Враца с Вх. № В-2584/30.10.2013г. за замърсяване на река Лева в района на кв. Бистрец от дейността на млекопреработващото предприятие, собственост на "Млечен рай-2" ООД, по-рано същият ден е извършена и проверка на фирмата.

Млекопреработващото предприятие има изградена и работеща пречиствателна станция за отпадъчни води за механично, биологично и физикохимично пречистване. Същата работи на автоматичен режим и в момента на проверката цикъла на пречистване не е приключил, поради което няма отток на отпадъчи води от млекопреработващото предприятие.  Извършен е оглед на района около мястото на заустване на отпадъчните води на фирмата при който е констатирано, че водите на реката са видимо бистри и коритото е чисто без следи от замърсяване.

Дружеството "Млечен рай-2" ООД има издадено от БДУВДР-Плевен разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води. В изпълнение на условията в разрешителното фирмата извършва редовно собствен мониторинг на отпадъчните води. При извършения контролен и собствен мониторинг, след пускане в експлоатация на пречиствателната станция, не са констатирани надвишения над индивидуалните емисионни ограничения поставени в разрешителното.

 

 31 октомври 2013 | 12:41 [назад]
ТВОЯТ КОМЕНТАР
* Вашето име или e-mail:


* Вашият коментар


  
КОМЕНТАРИ ПО ТЕМАТА общо 0

По тази тема все още няма добавени коментари.
Можеш да бъдеш първи!
Враца
04 април 2018 г
23 февруари 2018 г
06 февруари 2018 г
03 декември 2017 г
01 декември 2017 г
13 ноември 2017 г
02 октомври 2017 г
12 септември 2017 г
04 септември 2017 г
25 август 2017 г
17 август 2017 г
13 август 2017 г
10 август 2017 г
30 януари 2017 г
ВРЕМЕТО

ХОРОСКОП
Овен Везни
Телец Скорпион
Близнаци Стрелец
Рак Козирог
Лъв Водолей
Дева Риби
Съновник и още предсказания
Враца On-Line | Новини | Форум | Хороскоп |WebCam | Телевизори| Малки обяви | Компютри | Тестове | Вицове
© 1998-2018 Враца On-Line. Всички права запазени.
DREAMmedia.bg