Търси в:      
  Враца On-Line   Новини   Форум   Интересно   Хороскоп   Проверка   Кучета   Обяви   Тестове   За дамите
22 януари 2020 г.
0  новини
 за днес
ВРАЦА
БЪЛГАРИЯ И СВЕТА
ТЪРСЕНЕ
АРХИВ
Моля изберете дата.

Новини и медии

НОВИНИ НА
ДРУГИ МЕДИИ
БЛОГОВЕ
Интервюта

Съжителство с радиацията: Какво се случва с пострадалите от Чернобил

Изоставиха ни. Вече няма лекари, няма болници, а скоро няма да има и лекарства. Седемдесетгодишната Анна Вендаренко се тревожи: 30 години след експлозията в ядрената централа в Чернобил руската държава се готви да спре паричните помощи за жертвите на радиацията.

Жителите на смятаното досега за "забранена зона" село на Вендаренко Старие Бобовичи (Западна Русия), които отказали да го напуснат, внезапно установили, че равнището на радиация при тях се е понижило с президентски указ.

Защо искат да живеят в Чернобилската забранена за достъп зона?

Последиците за населението: финансовата помощ от държавата, която се състои в субсидии за медицински разходи, посещения на санаториуми за децата или социално-икономически програми, ще намалеят драстично. Нивото на радиоактивност в зоната обаче се е понижило съвсем леко от взрива в Чернобил на 26 април 1986 г. насам, твърдят специалистите по радиоактивността към природозащитната организация "Грийнпийс" Алексей Кисельов и Рашид Алимов.

С дозиметър в ръка те измерват наличието на радиоактивни частици на централния площад в селото - "1,7 микросиверта на час (мкСв/ч)... Това е над 30 пъти повече от допустимото максимално количество", възкликва смаяно Рашид. "Не бива да се губи време. Трябва да се каже, че тук живеят хора", казва с въздишка Алексей.

30 години след Чернобил местните продължават да ядат радиоактивна храна

От общо 4413 руски населени места, засегнати от последиците от Чернобил, 383 като Старие Бобовичи ще получават по-малко субсидии от юли, а 558 просто са заличени от списъка.

"С този указ държавата отказва да признае, че са нужни 2000 години, а не 30, за обеззаразяването на зоната", възмущава се Антон Корсаков, биолог и специалист по последиците от Чернобил в Брянска област.

"Дори да успеем да я обеззаразим, ще минат няколко поколения, преди да започнат да се раждат здрави деца", подчертава той, припомняйки, че детската смъртност в областта е пет пъти по-висока от средната в страната. А ако оцелеят, 80 процента от децата развиват едно или повече хронични заболявания, сочат официалните статистики, цитирани от специалиста.

Да напуснат района

В болницата в Новозибков - град на 180 км от Чернобил, чиито 30 000 жители така и не били евакуирани, както се планирало - коридорите са пълни с деца и старци, които чакат там с часове.

Зоната на смъртта крие и нова опасност

Хирургът Виктор Ханаев казва, че една трета от пациентите му идват заради болести, причинени и влошили се заради радиацията.

"Мнозина не могат да се лекуват - понеже субсидираните лекарства не са най-ефикасните, трябва да се купуват други, които са скъпи", обяснява той. Минималната заплата в Русия е 6204 рубли (81 евро).

От юли паричните помощи намаляват: от "зона за евакуация" Новозибков ще стане "обитаема зона".

"Това е лоша новина. Хората ще трябва да плащат лекарства, които досега бяха безплатни, а децата няма да могат да ходят на санаториум през лятото", казва със съжаление Ханаев.

А да се ходи там през лятото, когато радиацията е най-силна, е необходимост, подчертава той.

Какво се случва с природата, когато хората изчезнат?

Неговият пациент Александър потвърждава това: "Дали съм добре? Зависи. Когато съм в друг район, се чувствам много добре. Тук усещам радиацията всеки ден." Трийсетгодишният баща на дъщеричка иска да напусне района. "С какви пари обаче? Никой не ни помага", казва мъжът.

Съжителство с радиацията

Да живееш в зона, заразена с радиация от Чернобил, има последици за здравето, но е възможно те са бъдат ограничени "при условие, че си информиран", казва Людмила Коморгоцева, която оглавява руската неправителствена организация "Съюз за радиоактивна сигурност". "Правителството обаче не прави нищо и хората берат боровинки и гъби в заразената гора", негодува тя.

Лисица прави сандвичи в Чернобил (ВИДЕО)

През 2011 г. проверките за радиоактивност на голяма част от руските храни и напитки бяха премахнати и много радиоактивни продукти от Брянска област се оказаха по сергиите на пазарите в цялата страна, твърди "Грийнпийс. Това се отнася дори за мебелите, с които се обзавеждат къщите: някои предприятия използват дървен материал от руски гори, които обаче се намират в "забранена зона", казва адвокатът Александър Говоровски, подал жалба срещу регионалното управление по горите, обвинявайки го, че си затваря очите за този трафик.

"Хората ядат и пият облъчени продукти, а заради безхаберието на властите, и живеят в дома си с тях", казва той.

Източник: БТА

 20 април 2016 | 15:58 [назад]
ТВОЯТ КОМЕНТАР
* Вашето име или e-mail:


* Вашият коментар


  
КОМЕНТАРИ ПО ТЕМАТА общо 1

Страници [1]
 LzQmBZAp 12 май 2016 | 21:24 
Your cranium must be prinoctetg some very valuable brains.
Страници [1]
Интервюта
29 януари 2017 г
27 януари 2017 г
26 януари 2017 г
25 януари 2017 г
24 януари 2017 г
23 януари 2017 г
21 януари 2017 г
20 януари 2017 г
19 януари 2017 г
18 януари 2017 г
17 януари 2017 г
16 януари 2017 г
13 януари 2017 г
11 януари 2017 г
10 януари 2017 г
09 януари 2017 г

ХОРОСКОП
Овен Везни
Телец Скорпион
Близнаци Стрелец
Рак Козирог
Лъв Водолей
Дева Риби
Съновник и още предсказания
Враца On-Line | Новини | Форум | Хороскоп |WebCam | Телевизори| Малки обяви | Компютри | Тестове | Вицове
© 1998-2020 Враца On-Line. Всички права запазени.
DREAMmedia.bg