Търси в:      
  Враца On-Line   Новини   Форум   Интересно   Хороскоп   Проверка   Кучета   Обяви   Тестове   За дамите
15 септември 2019 г.
0  новини
 за днес
ВРАЦА
БЪЛГАРИЯ И СВЕТА
ТЪРСЕНЕ
АРХИВ
Моля изберете дата.

Новини и медии

НОВИНИ НА
ДРУГИ МЕДИИ
БЛОГОВЕ
Технологии

Отгледаха човешки ембрион извън утробата - в лаборатория

Учени са успели да отгледат човешки ембриони в лаборатория, поддържайки ги в продължение на две седмици.

Това е безпрецедентен успех за медицината, който дава надежди за нов напредък в асистираната репродукция, терапиите със стволови клетки и в основното разбиране на науката за това как се формира човекът.

Освен това, че отварят прозорец към първите стъпки в създаването на човешкото същество, откритията, паралелно с други проучвания, могат да обяснят някои случаи на ранен аборт и това защо процедурите ин витро имат толкова висок процент на неуспех.

Проучването също така е показало, че за първи път новоформираните човешки ембриони могат да се развиват в продължение на няколко дни извън утробата на майка - нещо, което досега се смяташе за невъзможно.

До сега т. нар. "правило на 14-те дни", според което човешки ембриони нямат право да бъдат отглеждани в лаборатория за повече от две седмици, не беше оспорвано, най-вече защото никой не можеше да отгледа човешки ембриони в лаборатория за такъв период от време.

В този случай обаче учените разрушават ембрионите, за да могат да не нарушат този лимит от време.

Въпреки научният напредък обаче, експерти предупреждават, че той ще постави медицината в сблъсък с държавните закони и етичните норми.

Учени защитиха генното модифициране на човешки ембриони

В момента се знае изключително малко за това как малкия сбор от клетки, наречен бластоцист, образуван от оплодена яйцеклетка, се прикрепва към матката и позволява на ембриона да се развие в човешки организъм.

"Тази част от човешкото развитие, наречено закрепване, беше сложна и тъмна материя", заяви Али Бриванолу, професор от Университета "Рокфелер" в Ню Йорк и един от основните участници в изследването.

"Ние успяхме да създадем система, която точно пресъздава случващото се по време на процеса на закрепване", заяви Алесия Деглнсерти, също от университета "Рокфелер".

В рамките на експеримента бластоциста се е разраснат, започнал е да се дели в различни видове клетки, които в последствие са формирали фетус и неговата плацента. За разлика от по-ранни изследвания, при които растежът не е продължавал повече от седем дни, ембрионите са показали неочаквана способност за самоорганизиране. Досега се смяташе, че подобна трансформация не може да бъде извършвана извън утробата на майката.

Подготвя се революционен експеримент с човешки ембриони

Пробивът също така ще помогне за подобряване на изследванията в областта на лечението на болести с ембрионални стволови клетки.

Въпреки позитивните отзиви за откритието, научната общност ще трябва да се изправи пред решението за това дали да отмени или удължи правилото за 14-те дни, което има силата на закон в много държави и е приета практика в редица други като САЩ и Китай.

Източник: БГНЕС

 04 май 2016 | 21:42 [назад]
ТВОЯТ КОМЕНТАР
* Вашето име или e-mail:


* Вашият коментар


  
КОМЕНТАРИ ПО ТЕМАТА общо 1

Страници [1]
 khadlKRjKeO 12 май 2016 | 20:04 
Jenny Lumet, the writer, is a mixture of anritscees: Jewish, non-Jewish Caucasian, Native American, and African American. "Rachel" is traditional a Jewish name. The last names of the characters are not mentioned. Is the audience to assume the bride and her sister are Jewish or part Jewish? I would be curious to know if Hollywood would suggest such a thing.
Страници [1]
Технологии
13 август 2017 г
19 март 2017 г
30 януари 2017 г
29 януари 2017 г
28 януари 2017 г
27 януари 2017 г
26 януари 2017 г
ВРЕМЕТО

ХОРОСКОП
Овен Везни
Телец Скорпион
Близнаци Стрелец
Рак Козирог
Лъв Водолей
Дева Риби
Съновник и още предсказания
Враца On-Line | Новини | Форум | Хороскоп |WebCam | Телевизори| Малки обяви | Компютри | Тестове | Вицове
© 1998-2019 Враца On-Line. Всички права запазени.
DREAMmedia.bg