Търси в:      
  Враца On-Line   Новини   Форум   Интересно   Хороскоп   Проверка   Кучета   Обяви   Тестове   За дамите
22 януари 2020 г.
0  новини
 за днес
ВРАЦА
БЪЛГАРИЯ И СВЕТА
ТЪРСЕНЕ
АРХИВ
Моля изберете дата.

Новини и медии

НОВИНИ НА
ДРУГИ МЕДИИ
БЛОГОВЕ
Интервюта

Невинен, заклан по време на молитва

Кога в джамиите и религиозните училища, финансирани от Рияд, най-после ще прозвучат проповеди срещу самозваните "войни на исляма"? В емоционалния си коментар Кристоф Щрак скърби за мъченическата смърт на френския отец.

Варварското деяние потресе хората по цял свят. Жестокото убийство на един възрастен отец в неговата черква по време на служба е престъпление, което се гаври с най-древните принципи на човечеството: свещените места - в античността храмовете, по-късно синагогите и черквите - са под свещен имунитет, там намират убежище и сигурност всички хора в опасност.

Джихадисти прерязаха гърлото на свещеник в църква във Франция

Нападението рани в сърцето една Франция, която и без това е тежко ранена. То рани една светска държава, която въпреки всичко е интимно свързана с религията. Франция - най-старата дъщеря на Рим. Познаваме тези села в Нормандия или в Бургундия, където могъщата черква се издига в сърцето на общината. Черква, в която един застаряващ отец от време на време с изключително достойнство провежда скромни служби. Литургии, които са смисълът на живота му.

Папа Франциск: Светът е във война, но това не е война между религии

В Сент-Етиен-дю-Рувре този свещеник се казваше Жак Амел, близо 85-годишен, вече от цели 58 години на амвона. Макар и пенсиониран от десет години, той продължаваше да се грижи за паството си, което виждаше в негово лице един чувствителен, непосредствен и дружелюбен човек. Отецът беше беден и скромен - подобно на много други провинциални свещеници във Франция.Двамата терористи-касапи, които щурмуваха черквата му, го накарали да падне на колене. А когато възрастният човек се опитал да окаже съпротива, те просто му прерязали гърлото. Вътре в черквата, пред олтара! Ислямистите сами обругават идеята за мъченичество, когато вършат убийства и смятат себе си за мъченици. Мъченик е отецът, а те са просто човеконенавистни престъпници.

Молитва срещу терора и насилието

Да, отец Жак Амел е мъченик в изконния смисъл на това понятие. Невинен, заклан по време на молитва, заради вярата си. Такива ужасни деяния потрисат Франция, все още. Наскоро в Париж един площад беше преименуван в памет на седмината християнски мисионери, които загинаха като мъченици през 1996 в планината Атлас в Северна Африка.

Папа Франциск осъди "варварското убийство" на свещеник във Франция

Архиепископът на Руан Доминик Льобрюн научи за гибелта на отеца по време на Международната младежка среща в Краков. Новината го потресе, лиши го от слово. Накрая той все пак произнесе едно велико изречение: "Католическата църква на познава друго оръжие освен молитвата и братството между хората". Френската църква обяви еднодневни пост и молитви.Зад това решение стои твърдото намерение да не се отговаря "око за око", да не се търси мъст. Председателят на Епископската конференция в Германия кардинал Райнхард Маркс също каза нещо подобно: злодеянието в Сент-Етиен-дю-Рувре има за цел да сее омраза, "но ние няма да се поддадем". Сега трябва да сторим всичко възможно, тъй щото това деяние да не предизвиква нови насилия, каза Маркс.

Омразата и варварството имат прекалено много помагачи

Остава си обаче въпросът за помрачението на убийците. За налудничавата система на т.нар. "Ислямска държава", която обожава смъртта. Много мюсюлмани, включително и в Германия, вече осъдиха както убийството на отец Амер, така и другите кръвопролития от последните дни. Такива мюсюлмани са желани партньори в опита за сближаване на религиите, но тяхната собствена безпомощност в момента е очевидна.

Крайно време е да дойде реакция от Рияд. Кога най-после саудитският уахабизъм също ще се потресе от терористичните актове? Кога в многобройните джамии и религиозни училища по цял свят, финансирани от Саудитска Арабия, най-после ще прозвучат проповеди, осъждащи самозваните "войни на исляма"? Омразата и варварството имат прекалено много помагачи. И още повече пасивни съюзници, които просто си затварят очите пред жестокостите.

 28 юли 2016 | 14:54 [назад]
ТВОЯТ КОМЕНТАР
* Вашето име или e-mail:


* Вашият коментар


  
КОМЕНТАРИ ПО ТЕМАТА общо 2

Страници [1]
 4SzOubonQF 08 август 2016 | 12:31 
Super exietcd to see more of this kind of stuff online.
 ДАЛИ Е ВЯРНО ? 29 юли 2016 | 10:02 
При „гордостта“ на БКП - атентата в черквата „Света Неделя“ загиват 134 души; ранените са 500 (повечето умират от раните си). # Според Гинес това е „НЕподобрен“ световен “църковен” рекорд . . .
Страници [1]
Интервюта
29 януари 2017 г
27 януари 2017 г
26 януари 2017 г
25 януари 2017 г
24 януари 2017 г
23 януари 2017 г
21 януари 2017 г
20 януари 2017 г
19 януари 2017 г
18 януари 2017 г
17 януари 2017 г
16 януари 2017 г
13 януари 2017 г
11 януари 2017 г
10 януари 2017 г
09 януари 2017 г

ХОРОСКОП
Овен Везни
Телец Скорпион
Близнаци Стрелец
Рак Козирог
Лъв Водолей
Дева Риби
Съновник и още предсказания
Враца On-Line | Новини | Форум | Хороскоп |WebCam | Телевизори| Малки обяви | Компютри | Тестове | Вицове
© 1998-2020 Враца On-Line. Всички права запазени.
DREAMmedia.bg