Търси в:      
  Враца On-Line   Новини   Форум   Интересно   Хороскоп   Проверка   Кучета   Обяви   Тестове   За дамите
22 януари 2020 г.
0  новини
 за днес
ВРАЦА
БЪЛГАРИЯ И СВЕТА
ТЪРСЕНЕ
АРХИВ
Моля изберете дата.

Новини и медии

НОВИНИ НА
ДРУГИ МЕДИИ
БЛОГОВЕ
Интервюта

Неочакваната ваканция не доведе до неочаквани приходи в туризма

Неочакваната ваканция за учениците не подпомогна туристическия сезон, за това допринесе и несигурността кои ще са почивните дни през тази година, коментира пред БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Сезонът засега няма опасност да затъне в януарските снегове, нещо повече от бранша имат очаквания за 10% ръст на чуждестранните туристи тази зима. Бизнесът обаче е обезпокоен от политическата нестабилност и мисли за последствията от нея през летния сезон тази година.

Топ 10 на най-посещаваните страни в света (СНИМКИ/ВИДЕО)

Непредупредената ваканция постави родителите пред свършен факт, защото многократно преди да бъде удължена, се твърдеше, че това няма да стане и хората, които бяха по планинските курорти, се върнаха или си планираха по-къс отпуск за по-късата ваканция и не можаха да запишат децата си например на ски училища, коментира Драганов.Браншът не усеща чувствително проблемите, свързани със зимната обстановка по пътищата, защото инфраструктурата на Банско и Боровец основно не е засегната, отбеляза експертът.

Имаше проблем в Пампорово, Чепеларе и Смолян заради по-интензивните валежи, но като цяло туристическата инфраструктура не беше засегната в степента, в която беше бедственото положение в Североизточна България, допълни Драганов и посочи, че от бранша отдавна са наясно, че много сняг не е на много туризъм, защото пътищата се затварят, както това се случи през 2013 и 2014 г., като тогава напрежението беше повече в южната част на страната, където са планинските курорти.

Топ 5 най-добри зимни дестинации в България

Въпреки че сега проблемите са основно на североизток, при всички случаи има възпрепятствани пътуванията на туристи от съседни страни - Румъния, Сърбия и Македония, отбеляза експертът. По думите му обаче това успешно се компенсира от факта, че зимният туристически сезон започна доста по-рано като възможност и може да бъде удължен повече спрямо предходни години и се очаква снегът да се задържи до средата на май.Наблюдава се активност по отношение на зимния сезон в няколко направления, сред които е ски и сноуборд туризмът, където за първи път има висок процент ранни записвания - главно от Великобритания и Ирландия. Причината е, че още миналата година над 1500 туристи по време на своята почивка в зимните курорти, са се записали предварително заради високия курс на английската лира и намалението от 30% за предварителните записвания.

Защо германците обръщат гръб на пистите в България?

От друга страна според експерта интензивността на нискотарифните компании, които летят към Летище София от септември насам, е причина за увеличения брой туристи за културен и ски туризъм.Има цели чартърни полети от Скандинавия, които са откупени от туроператори през февруари и март, за да докарват скиори от там, коментира Драганов. В София и Пловдив се радват на посещение за културен туризъм, като най-много са посетителите от Италия, Великобритания, Германия и други страни, където са активни нискотарифните авиокомпании.

Банско влезе в топ 5 на световните зимни курорти

Третото динамично направление в България е балнео, спа и улнес туризмът, припознато от български и чуждестранни туристи, като добро място за отдих, като тези специализирани хотели са пълни, допълни експертът.Имаме изключителна зима и нарастването на броя на чуждестранните туристите в месеците - януари, февруари и март ще продължи да бъде над 10%, коментира Драганов. Според него това повече се дължи на нискотарифните авиокомпании и значителното увеличаване на дела на културния и другите форми на туризъм, а не толкова на ски и сноуборд-туристите, където по оценки на експерта темповете няма да надвишат 4%.По отношение на българите очаква се да се запази голямата интензивност на пътуванията от 2016 г. и през тази година.

Ангелкова обясни за процедурите за концесии на плажове

Ако случващото се през последните дни е само политическа агитация, то няма да се отрази на туризма, но за съжаление наблюдаваме компрометиране на процедурата за отдаване на концесия на плажовете, коментира Румен Драганов политическата обстановка в страна. Създалата се ситуация според него поставя принципни въпроси: дали е правилно държавата да се ангажира с отдаването на тази публична държавна собственост или трябва да бъдат ангажирани общините, достатъчно публични ли са тези тайни конкурси и доколко декларацията за конфиденциалност на участниците в процеса има някаква стойност, ако се окажат верни твърденията на опозицията. Експертът не се ангажира с отговори на тези въпроси, но изрази изненадата си от липсата на прозрачност на процедурите по отдаване на концесии, които може да се окажат предпоставка за бъдеща война и хаос по плажовете, а това може да прогони туристите. В момента имаме горещ картоф, който се опитва да се прехвърли към служебния министър, като процедурите, които са с висока корупционна степен на несигурност се гледат сега, коментира ситуацията от тези дни експертът.

 11 януари 2017 | 08:47 [назад]
ТВОЯТ КОМЕНТАР
* Вашето име или e-mail:


* Вашият коментар


  
КОМЕНТАРИ ПО ТЕМАТА общо 0

По тази тема все още няма добавени коментари.
Можеш да бъдеш първи!
Интервюта
29 януари 2017 г
27 януари 2017 г
26 януари 2017 г
25 януари 2017 г
24 януари 2017 г
23 януари 2017 г
21 януари 2017 г
20 януари 2017 г
19 януари 2017 г
18 януари 2017 г
17 януари 2017 г
16 януари 2017 г
13 януари 2017 г
11 януари 2017 г
10 януари 2017 г
09 януари 2017 г

ХОРОСКОП
Овен Везни
Телец Скорпион
Близнаци Стрелец
Рак Козирог
Лъв Водолей
Дева Риби
Съновник и още предсказания
Враца On-Line | Новини | Форум | Хороскоп |WebCam | Телевизори| Малки обяви | Компютри | Тестове | Вицове
© 1998-2020 Враца On-Line. Всички права запазени.
DREAMmedia.bg