Търси в:      
  Враца On-Line   Новини   Форум   Интересно   Хороскоп   Проверка   Кучета   Обяви   Тестове   За дамите
26 февруари 2020 г.
0  новини
 за днес
ВРАЦА
БЪЛГАРИЯ И СВЕТА
ТЪРСЕНЕ
АРХИВ
Моля изберете дата.

Новини и медии

НОВИНИ НА
ДРУГИ МЕДИИ
БЛОГОВЕ
Бизнес

Асоциацията на индустриалния капитал ще атакува в съда днешното решение за увеличаване на минималната заплата

Асоциацията на индустриалния капитал ще атакува в съда днешното решение на правителството за увеличаване на минималната заплата от 420 на 460 лева. Това постановление определя нов размер на минималното възнаграждение, без да е спазена процедурата за консултации с работодателите и синдикатите, заяви пред Дарик Ивелин Желязков, директор "Тристранно сътрудничество" в работодателската организация. Той прогнозира, че изплащането на минимална заплата от 460 лева ще бъде проблем за много сектори у нас. Още миналата година четирите работодателски организации обявиха, че не са съгласни с административното определяне на минимална заплата, и поискаха въвеждане на механизъм за двустранно договаряне на такава заплата по браншове.

От 1 януари 2017 г. минималната работна заплата е 460 лв.

На днешното си заседание правителството за втори път определи минимална заплата от 460 лева от началото на 2017-та година. Постановлението беше гласувано отново, за да се спази процедурата с обсъждането му в тристранния съвет, което се проведе на 13-ти януари, но без участието на работодателските организации, след като те демонстративно напуснаха заседанието с мотив, че е насрочено в последния момент. Още тогава от Асоциацията на индустриалния капитал обявиха, че решенията на Тристранката не могат да се легитимни без тяхно участие. На това ще стъпи и обжалването на новото решение пред компетентния съд - неспазена процедура за консултации със социалните партньори, обясни Ивелин Желязков.

"Беше обсъждано на предходен етап и то в комисия на Националния съвет за тристранно сътрудничество, не и в самия съвет. Процедурата изисква да има обсъждане в съвета, а нарушението на правилата е сериозно. Правилникът изисква поне 5 работни дни предварително да бъде свикано заседание. Беше свикано на 12 януари за 13 януари".

КНСБ пресметна: Икономиката позволява със 100 лева по-висока заплата за всеки

Новият размер на минималната заплата ще бъде проблем за работодателите от много сектори, твърди Желязков.

"Това са хотелиерство, ресторантьорство, шивашка промишленост, отглеждане на различни видове животни, например пчеларство, много дейности".

От организацията настояват заплатите в България да се определят чрез договаряне между бизнеса и синдикатите по икономически дейности, а там където няма представител на синдикат или работодател да се прилага най-ниският размер, договорен за друга дейност.

 

 25 януари 2017 | 17:36 [назад]
ТВОЯТ КОМЕНТАР
* Вашето име или e-mail:


* Вашият коментар


  
КОМЕНТАРИ ПО ТЕМАТА общо 0

По тази тема все още няма добавени коментари.
Можеш да бъдеш първи!
Бизнес
30 януари 2017 г
28 януари 2017 г
27 януари 2017 г
26 януари 2017 г
25 януари 2017 г

ХОРОСКОП
Овен Везни
Телец Скорпион
Близнаци Стрелец
Рак Козирог
Лъв Водолей
Дева Риби
Съновник и още предсказания
Враца On-Line | Новини | Форум | Хороскоп |WebCam | Телевизори| Малки обяви | Компютри | Тестове | Вицове
© 1998-2020 Враца On-Line. Всички права запазени.
DREAMmedia.bg